DENİZLİ AHİLERİNİ ACIPAYAM İLÇEMİZDEKİ PANELDE DE ANLATTIM

Acpayam-Panel.jpg

3 Eylül 2021 tarihinde başlayan "Denizli'de Ticaretin Derin Kökleri: Uluslararası Ahilik ve Altıneller Festivali, 21 Eylül 2021 tarihinde Acıpayam'da tertiplenen panelle sona erdi. 9 Eylül'de Buldan ilçemizdeki panelde anlattığım Denizli Ahilerini, Acıpayam'da da dile getirdim. Prof. Dr. Turgut Tok'un yönetimindeki panelde, şahsımla birlikte Dr. Öğretim Üyesi Selim Parlaz ve İşadamı Yavuz Aki de konuşmacıydı.

Denizli'de tespit ettiğim Ahi tekke ve zaviyelerini, buralarda görevli ahi şeyhlerinin adlarını bir liste şeklinde sundum. "Ahiliğin, Selçuklu Devletinin dağılmasıyla oluşan beylikler döneminde Anadolu'daki Türklerini derleyen toplayan bir kurum olduğunu; Ahilerin Moğol istilasına karşı savaştıklarını; adı o yıllarda Rumeli olan bu toprakların önce Türkeli sonra Türkiye diye bilinmesinin öncüleri olduklarını" anlattım. "Ahilerin ayrıca Anadolu'da, Türklerin sanayide, üretimde, istihdamda, ticarette kendilerini göstermeye başlamalarını sağladıklarını" da ifade ettim.

Acıpayam ilçemizdeki programdan sonra Acıpayam'ın Yeşilyuva (Kayı Hisar) mahallesindeki Ahi Kaysar'ın ve Karahüyük mahallesindeki Ahi Hamza ile Ahi Ali'nin yeni tespit edilen mezarlarını da ziyaret ettik.

 

PAYLAŞMAK İÇİN:

Paylaş - Facebook Paylaş - Twitter

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile