KALLİMCİ VE ESERLERİ, NALÇİK ŞEHRİNDE BASILAN KİTAPTA TANITILDI

Hasan KALLİMCİ ve Karaçay Türkleri ile ilgili yazdığı eserler, Kabardey-Balkarya Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik’te basılan, “Rusya İlimler Akademisi – Kabartay Malkar İlmi Araştırmaları İzleme Enstitüsü” yayını bir kitapta tanıtıldı. Karaçay Türk’ü Tamara BİTTİROVA’nın 2014 Mart’ında basılan “ATA CURTNU İYNAKLAP” (ATA YURDU KUCAKLAMAK) adlı eserinde Türkiye’de yaşayan Karaçay Türk’ü şair ve yazarlar tanıtılıyor. KALLİMCİ’ye, yazdığı dört eserle bu kitabın 11. sayfasında yer verilmiştir. Kallimci ile ilgili bölümün aslı ve aktarımı şöyledir.
 
KALLİMCİ VE ESERLERİ, NALÇİK  ŞEHRİNDE BASILAN KİTAPTA TANITILDI

(Ata Curtu İynaklap, Tamara Bittirova, Nalçik Mart-2014, s. 11)

 
 
“Karaçay-Malkar edebiyatını, folklorunu, Türkiye Türklerine işaret eden Türkiye Türkü âlim, öğretmen, yazar Hasan KALLİMCİ’nin büyük emeği vardır. Hasan KALLİMCİ, bir süre Karaçaylıların yaşadığı Kilisa (Gökçeyayla) denen elde öğretmenlik yapmıştır. Bizim dilimizi iyi öğrenmekle kalmayıp yaşantımıza olan büyük sevgisini her basılan kitabında fark ettirmiştir. Hasan Kallimci’nin bugün için bizce bilinen kitapları:
 
Nart Destanı: Kafkas Bahadırları (çocuklar için), Hikmet Neşriyat, 2003 İstanbul / Neşriyat, 2006 İstanbul / IQ Yayıncılık, 2010 İstanbul
 
Kurnaz Ayı: Karaçay masalları, (çocuklar için), 2006 İstanbul
 
Karaçay Türklerinin Köyü Gökçeyayla (Kilisa): 2012 Ankara
 
Hasan Kallimci’nin 1905 yılında Kafkas’tan Türkiye’ye göçen Karaçay-Malkar muhacirlerine adadığı “Önce Hürriyet” 2006 İstanbul.
 
Önce Hürriyet adlı romanı hakkında da söylemek gerekir. Canlandırdığı bizim muhacirlerden işittiğimiz haberler, hikâyeler, türküler yazarın romanının esası olmuştur.”
 
KALLİMCİ VE ESERLERİ, NALÇİK  ŞEHRİNDE BASILAN KİTAPTA TANITILDI
Ata Yurdu Kucaklamak
 
 

PAYLAŞMAK İÇİN:

Paylaş - Facebook Paylaş - Twitter

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile